V zrekonštruovaných priestoroch hradu sprístupnili expozíciu veteránov

17.06.2008 Kežmarok

Kežmarok 17. júna (TASR) - V zrekonštruovaných priestoroch Kežmarského hradu dnes sprístupnili novú expozíciu historických vozidiel.
Prezentácia osobných automobilov a motocyklov z prvej polovice minulého storočia a tiež starej hasičskej techniky bola súčasťou slávnostného otvorenia letnej turistickej sezóny v Kežmarku.
\"Sme radi, že sa nám podarilo nájsť dôstojné priestory na umiestnenie historických vozidiel, \" konštatoval v úvode Peter Sedlák, predseda Veterán car klubu v Poprade. Ako povedal pre TASR, \"jedným z top-exponátov je Škoda 154, hasičské vozidlo z roku 1929, ktoré vlastní hrad. Máme tu Pragu alfa z roku 1928, ktorá je v pôvodnom stave. Dochovala sa tak, že taxikár, ktorý ju vlastnil, auto rozobral, keďže mu počas vojny jedno zobrali sovietske vojská. Praga bola teda zložená takmer výlučne z pôvodných dielov\".
Riaditeľka Kežmarského hradu Erika Cintulová na margo rekonštrukcie uviedla, že po mnohých rokoch sa podarilo zastrešiť vežu hladomorne. Strechu zničil požiar v 18. storočí, takže veža bola vystavená nepriazni počasia. \"Upravili sme aj depozitárne priestory v celom severozápadnom trakte, kde na prízemí sme sprístupnili úplne novú expozíciu historických vozidiel, ktoré zapožičal popradský Veteran car klub\". Nová expozícia bude prístupná celoročne. Z veže hladomorne je pekný výhľad na mesto a okolie.
Rekonštrukčné práce si vyžiadali 15,3 milióna Sk (505.050 eur). Časť prostriedkov poskytla Európska investičná banka a časť Prešovský samosprávny kraj. \"Tým, že sme zastrešili hladomorňu, vyriešili sme akútny problém statického narušenia veže. V budúcnosti ak budú finančné prostriedky, mohli by sme dokončiť aj podlažia, kde by mohli byť ďalšie expozície, napríklad historických zbraní, \" spresnila Cintulová.
Riaditeľka dodala, že na nádvorí hradu plánujú ešte vybudovať nové kryté javisko, remeselnícke stánky, upraviť chodníky, doplniť lavičky pre návštevníkov a zakonzervovať aj rozpadávajúce sa základy už neexistujúcich objektov.
 

Vyberte región